terjah entry lama

Isnin, 9 April 2012

matsaleh perkembangkan bahasa melayu ?

assalmuaikum .

lama gila tak update blog nih. hihi.  hari ni am nak kongsi video yang am tengok baru baru ni. yang matsaleh sembang dalam bahasa melayu dengan loghat sabah dengan sarawak. lawak gila. depa ni dikenali dalam vlogg depa nama Belacan dan Paku. kita patut bangga kot matsaleh pun nak belajar bahasa melayu lingua franca! haha. banyak dah am tengok video depa, sumpah tak kering gusi. deret gelak saja. haha. am bagi rating depa 5 bintang! hihi. tahniah belacan dengan paku.
hampa memang setai lah weh. yang am heran orang kutuk depa. weh hampa tu orang melayu, am pun melayu tapi ni bukan nak kutuk orang melayu, tapi segelintir orang melayu dah hilang jati diri ni. ni dah bagus orang mendalami bahasa melayu kita. sedar la sama. ingat asal usul weh. okay kalau hampa nak tengok video belacan dan paku. p kat youtube hampa usha vlogg depa. tobat lawak. depa buat lawak pun pandai guna bahasa melayu. haha! okay, hampa happy2 la k. asslmuaikum.


7 ulasan:

Muhamad Asyraaf berkata...

Bro, nice entri! ada sorg lg nama dia Ben Bradshaw, check it out..=)
http://www.youtube.com/watch?v=e_hiYEvDyP8

Nurul Aisyah berkata...

sampai sekarang sy x dpt tgk video tu smpai habis..isk2.. :(

Cik Amal berkata...

im follow ur blog
anda di tag
http://sayacikamal.blogspot.com/2012/04/segmen-blogwalking-follow-by-hajar_20.html

Florist berkata...

hmm kan kan,, kita pulak yang perkasakan bahasa inggeris.. so back to basic la :D

p/s : blog kamu x buruk :D

Miss Nieyna berkata...

so lepas ni , matsaleh da boleh ambk subject bm da dlm dorg punya stdy :)

Cik Amal berkata...

ni mesti dah lama xupdate kan ??



saya tag awak untuk join segmen ni
simple jerr
http://sayacikamal.blogspot.com/2012/06/segmen-jom-tingkatkan-follower-anda.html

hawiz berkata...

nice2..hihi